Welkom op de site van Heemkunde "Klein-Hasselt"

aan deze site wordt nog gewerkt.

Heemkunde
Het logo geeft weer de parochiekerk met school en patronaatsgebouw


Deze site wil u informeren over de geschiedenis uit de wijk Hasselt in Tilburg. U treft hier in beeld of verhaal stukjes historie over wat zich ooit in de Hasselt afspeelde. Wellicht boeiend voor u die er geboren en getogen bent en andere belangstellenden.

De naam "Hasselt" is afkomstig van de hazelaar, een struik die hier nog steeds voorkomt. De Hasselt was aanvankelijk een buurtschap - een zogenaamde herdgang - rondom de Hasseltse kapel.


De Hasseltstraat

Tilburg bestond uit een aantal herdgangen. De Hasselt was een van de oudste herdgangen van de regio. Daarmee werd het gebied aangeduid rondom de Hasseltse kapel. Er woonden enkele boeren en wevers, een smid en een leerlooijer. Natuurlijk was er ook een herberg. Rondom die herdgangen lagen weilanden en akkers, die begrensd werden door bos en hei.
Deze herdgangen werden door een pad, een karrespoor, met elkaar verbonden. .
In de loop der jaren hebben deze herdgangen zich verder ontwikkeld. In de tweede helft van de 19e eeuw kwamen er textielfabrieken. Daardoor groeide de bevolking en bouwden mensen huizen langs het pad dat twee herdgangen met elkaar verbond en op die manier ontstond het woongebied wat nu Hasseltstraat heet. Het was de verbinding tussen Hasselt en Veldhoven.

schermafbeelding_2010_06_19_om_18.14.07

Kaart No. 626. Verkend in 1868. Herzien in 1894; ged. herzien in 1904. Uitgegeven in 1912


Mensen leefden en werkten binnen de wijk waar ze woonden. Wat ze nodig hadden om te leven was in hun directe omgeving aanwezig. De bakker, de slager, de kruidenier, de kleermaker, de groentewinkel, de klompenmaker, de melkboer en de sigarenwinkel, een snoepwinkel en een fietsenmaker. Voor hele bijzondere dingen ging men naar het centrum van de stad, de Heuvelstraat, maar dat gebeurde niet zo vaak.

In de tweede helft van de negentiende eeuw werden o.a. textielfabrieken gebouwd op de akkers die tussen de herdgangen lagen. Voor de Hasseltse thuiswever had dit grote gevolgen. Voor de bewoners van de wijk Hasselt werd in 1898 een nieuwe kerk gebouwd. Naast de kerk kwamen scholen waar de kinderen het lager onderwijs konden volgen. In 1901 werd de jongenschool ingebruik genomen en tien jaar later in 1911 de meisjesschool in de van Hogendorpstraat. In deze vertrouwde omgeving groeide de Hasseltse jeugd op en bereidde ze zich voor op de toekomst.



1901___schoolgebouw

Jongensschool St. Antonius parochie Hasselt, bestaand uit vier leslokalen die alleen vanuit de speelplaats te bereiken waren.